جبیر (جانوران اردکان)

جفت گیری در مناطق گرمسیری در اوایل پاییز و در مناطق سردسیر اواخر پاییز انجام می گیرد .معمولا در حدود یکماه بطول می انجامد . با توجه به اینکه دوره بارداری جبیر حدود 170 روز می باشد در صورت موفقیت آمیز بودن جفتگیری در اوایل شروع فصل جفتگیری ، زایمان از نیمه دوم فروردین به بعد اتفاق می افتد و تعداد 1 تا 2 نوزاد را به دنیا می آورد و در سال 2 بار تولید مثل می کند.سن بلوغ در جبیرهای ماده در زیستگاه طبیعی 18 ماهگی و جنس نر 5/2 سالگی می باشد .

در فصل جفتگیری درگیری و نزاع های سختی بین نرها برای تصاحب و جفت گیری با ماده ها اتفاق می افتد که گاهی ممکن است به زخمی شدن و یا حتی مرگ یکی از طرفین بیانجامد.در گله های قوچ و میش، آهو و جبیر ، در مناطق و زیستگاههای طبیعی بجز فصل جفتگیری معمولا گله ی نرها جدا از گله حیوانات ماده و نرهای جوان هستند و بجز فصل جفتگیری گله های نر و ماده معمولا جدا از هم دیده می شوند. با آغاز فصل جفتگیری گله های نر تقسیم شده و هر یک با چند راس از ماده ها جفت می شود . در این هنگام در صورت ورود یک نر دیگر به دسته ای که توسط یک نر تصاحب شده برای تصاحب و جفتگیری نزاع سختی بین دو نر اتفاق می افتد که این نزاع بصورت سرشاخ شدن با یکدیگر اتفاق می افتد. در این درگیری اغلب نرهای مسن برنده میدان هستند و نرهای جوان شانسی برای برد ندارند و پس از چند لحظه درگیری میدان را بنفع نر مسن ترک می کنند ، در صورتی که اینکار را انجام ندهند ممکن است این سماجت به زخمی شدن و مرگ آنها منجر شود.

موقع زایمان جبیرها در آخرین روزهای بارداری از سایر اعضای گله با فاصله ای در حدود 100 متر مشاهده می شوند . در هنگام زایمان جبیر ماده برای بدنیا آوردن نوزاد خود موقعیت و وضعیت منطقه را کاملا سنجیده و سپس اقدام به زایمان می نماید. این موقعیت سنجی شامل تشخیص وضعیت هوا ، جهت باد، جهت تابش نور خورشید و پیدا کردن محدوده ای دارای ضریب امنیتی بالا می باشد بطوریکه در هنگام زایمان در معرض باد شدید نباشد که برای این منظور از شیب ها و جهت های توپوگرافی داخل منطقه بنحوی استفاده می نماید که وضعیت زمین بعنوان پناهگاه و بادشکن در مقابل آنها عمل نماید.

پس از پیدا کردن مکان مناسب جبیر اقدام به زایمان می نماید . نوزاد درابتدا بسیار ضعیف و ناتوان است و فاقد هرگونه قدرت تحرک می باشد . جبیر پس از لیسیدن و تمیز و خشک کردن نوزاد و شیردهی بره او را در همان مکان مناسب مخفی نموده و خودش در همان اطراف در حالیکه مراقب است به تغذیه می پردازد.
عمل شیردهی نوزاد اغلب دراوایل صبح و اواخر بعدازظهر انجام می گیرد نوزاد پس از خوردن شیر تا مسافت کوتاهی مادر را همراهی می نماید و معمولا پس از هربار شیردهی مکان استتار نوزاد عوض می شود که باعث امنیت نگهداری و حفظ بره در مقابل دشمنان شکارچی می شود.برای مخفی کردن بره در ساعات متفاوت روز جبیر با توجه به نور خورشید اقدام می نماید تا بره در معرض نور خورشید نباشد.بره ها معمولا در دوهفته اول تولد فاقد قدرت تعقیب و راهپیمایی بامادر هستند و در طی این مدت در محل خود نشسته و استراحت می کنند .رنگ بره ها بصورتی است که همخوانی زیادی با محیط دارد بنابراین یافتن بره مخفی شده امری دشوار است.

زیستگاه جبیر در ایران شامل مناطق بیابانی و استپی می باشد که معمولا تپه ماهورهای کوتاه و بوته زارهای بلند را به دشتهای صاف ترجیح می دهد .پراکندگی آن در ایران در نیمه جنوبی کشور و حاشیه کویرهای ایران را شامل می شود .متاسفانه به دلیل شکار بی رویه این حیوان جبیر در فهرست قرمز IUCN (سازمان بین المللی برای حفاظت از محیط زیست)و در رده EN (به شدت در خطر انقراض)قرار گرفته است.

این هم تصویر یک آهوی نر برای مشاهده تفاوت بین آنها

منبع

http://persianpet.org/forum/thread9777.html

/ 3 نظر / 58 بازدید
سامانه 48

سلام به شما دوست خوبم . بنده شما رو دعوت به بازدید از سامانه 48 می کنم . لطفا بعد از بازدید از وب سایت ما و در صورت تمایل می توانید با نام "سامانه48" سایت ما را لینک کرده و پس از اطلاع به ما وبلاگ شما را با نام پیشنهادی خودتان لینک خواهیم کرد. به امید همکاری با شما

س

ممنون از زحمات شما. در مورد فیلم منتشر شده از قتل یک خرس مادر و توله هایش چرا مطلبی نمی نویسید؟

دهقانی

بخش معرفی حیوانات خیلی جالبه من آمار کامل جبیر در اردکان رو میخوام امکانش هست برام بفرستین؟